Talán érdekes

Talán érdekes

Bhutan legyőzte ugyan a koronavírust, nade Türkmenisztánban nem is volt!

2021. február 15. - gyuriofkovacs

Képtelen vagyok elmenni a ma reggeli Index vezércikk mellett.

Amikor két dolgot összehasonlítunk, nagyon fontos, hogy összehasonlíthatóak legyenek, vagy a rendkívül találó metafora szerint “közös nevezőre hozzuk őket”, hiszen ahhoz, hogy eldöntsük, hogy 4/5-öd vagy 7/9-ed a nagyobb, nem elég azt nézni, hogy 4 vagy 7, közös nevezőre kell hozni őket, 4/5 = 36/45, 7/9 = 35/45, így mivel a nevezőben ugyanaz van, már tényleg elég a számlálót nézni, és rögtön látszik, hogy a 4/5-öd a nagyobb. Hasonlóan, az, hogy a simagöröngyösi általános 5-ödik osztályában Meddemon az osztályelső matekból, az nem jelent egyenes utat a tudományos akadémiára, mert különböző skálákhoz van viszonyítva a matektudás. Geopolitikai, társadalmi, történelmi, gazdasági vonzatokkal átitatott kérdésekben különösen nehéz az összehasonlítás, például két ország összehasonlítása.

De nem mindenkinek! #nincsmásik-Index levezette és címlapon hozta, hogy Bhutánban [1] legyőzték a koronavírust, hála a példa nélküli szolidáris összefogásnak. A szerző saját bevallása szerint sokkoló adatokkal szembesült, ami rám is igaz volt, csak éppen az adatok értelmezése és a következtetései kapcsán.

https://index.hu/kulfold/2021/02/14/bhutan-koronavirus-vedekezes-egyetlen-halott/

Minden bekezdés csemege, muszáj néhányat ide másolnom:

AZ A BHUTÁN, AHOL NEM A NEMZETI ÖSSZTERMÉKET, HANEM A NEMZETI ÖSSZBOLDOGSÁGOT (GROSS NATIONAL HAPPINESS) TARTJÁK SZÁMON

pontosan ugyanez a Bhután az 53-adik, más források szerint a 20-adik helyen áll az öngyilkossági világranglistán. [3] (Mondjuk az engem is meglepett, hogy a még boldogabb Belgium milyen előkelő helyet foglal el ugyanezen a listán.)

Bhutánnak [...] 760 ezer lakosa van, az orvosok száma mindössze 337 [...] Minden amellett szól, hogy az országot maga alá gyűrje a pandémia. A valóság azonban más. [...] Az első Covid–19-fertőzést 2020. március 6-án regisztrálták; egy 76 éves amerikai turista volt az illető. Hat órával és 18 perccel később már felgöngyölítették a 300 lehetséges kontaktszemélyt és a kontaktszemélyek kontaktszemélyeit, akikkel érintkezésbe kerülhetett az öregúr.  Azt hiszem, ez világcsúcs volt. [...] 2021. január 7-én olyasmi történt Bhutánban, ami sem azelőtt, sem azóta: belehalt egy ember a koronavírus szövődményeibe.

Majd leírja, hogy nagyjából ugyanolyan, kicsit szigorúbb megszorításokat hoztak, mint minden más ország, de a lakosság nagyon fegyelmezett volt, és látványos gesztusokat tettek a politikusok, a miniszterelnök, aki sebész, a lezárás alatt is műtött és beköltözött az irodájába, a kormánytagok felajánlották egyhavi fizetésüket a rászorulóknak, stb. És mindezek együttes hatására a koronavírusnak csak egyetlen áldozata volt ezidáig.

 

Ha valaki esetleg nem tudná, mit jelent az a szó, hogy társadalmi szolidaritás, látogasson el Bhutánba. Már ha egyáltalán beengedik az országba. Oda, ahol ez idáig egyetlen áldozatot követelt egy teljes év alatt az új koronavírus.

Néhány, a Himalája jótékony ködjébe burkolózó részlet azonban kimaradt, mondjuk Magyarországot [2] összehasonlítási alapul véve:

  1. Bhután népsűrűsége 19 fő négyzetkilométerenként, Magyarországé 105 fő, azaz jóval ritkábban lakják úgy általában ezt az országot, melynek területe közel fele Magyarországénak, lakossága viszont 15-öde.
  2. Bhután legnagyobb városának lakossága megegyezik Nyíregyházáéval. A második legnagyobb Hajdúszoboszló, a harmadik legnagyobb Tiszakécske méretű. A legtöbb ember falvakban él, amelyek egy közel fél-Magyarországnyi területen vannak szétszórva.
  3. Vonat nincs, egyáltalán nincs(!), A-ból B-be többnyire borzalmas állapotú utakon, buszokkal vagy autóval lehet eljutni, de annyira nincs közlekedés, hogy az országban egyetlen forgalmi jelzőlámpa sincs. Komolyan.
  4. És a demográfia. Magyarországon a medián kor, azaz az a kor, amitől pont annyi idősebb, mint fiatalabb van, 43 év, és a népesség 17% a 65 évtől idősebb. Bhutánban a közepes életkor 27 év, a 65 évtől idősebbek aránya 6%. Gyakorlatilag nincsenek idősek.

Bhutánban összesen kb. 46800 ember (65 év fölötti) volt igazán kitéve a vírusnak (Magyarországon 1.7 millió), amelyek többsége elmaradott, közlekedéssel alig-alig elérhető, a Himalája peremvidékéhez tartozó területen, eldugott ősi falvakban, családközösségekben él, minimális kontakttal bárki más felé. A nevezett amerikai öregúr kontaktjainak rekord idejű felkutatása is talán csipet kritikával értelmezendő, hiszen a kapcsolódó kormányszerveknek talán nem annyira nehéz a dolguk a kontaktkutatással egy olyan országban, ahol egyszerűen nem léteznek zsúfolt helyek. Ha például tavaly márciusban az amerikai úr a 200-as busszal jött volna be Ferihegyről, majd a Deákról elmetrózik a Budai-várba és betér pár boltba a Váci utcán mielőtt kórházba kerül, hát… a kontaktok száma nemigen állt volna meg 300 környékén...

 

A The Atlantic című internetes újságban megjelent riport tanúsága szerint Bhutánban a kulcsszó a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség. [...] és most jön a leginkább sokkoló adat: MINDÖSSZE EGYETLEN PCR-ESZKÖZ, AMELLYEL A VÍRUSTESZTEKET MEG LEHET CSINÁLNI.

Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy valaki megérezze, hogy mindenhol (is) sokkolóan esne az esetszám, ha holnaptól csak egyetlen helyen működne PCR teszt az adott országban... kivéve Bhután-t, ők 1 PCR teszteszközzel nemhogy alámérték, ahogy mindenki más tette volna, ők pontosan megmérték az eseteket. Az eszközt minden nap körbehordták az országban, amelyben nincs közlekedési infrastruktúra, ellenben egyes falvai a Mount Everest alaptáborának megfelelő magasságban vannak, és telenete megközelíthetetlenek. Ha azt mondják 1 áldozat volt, akkor afelől ne legyen kétsége senkinek, hogy 1. Ekkora bizalommal a tokiói olimpiat is rövidre zárhatnák azzal, hogy minden versenyző elküldi SMS-ben, hogy hány centit ugrott, meg hány másodpercet futott százon, aztán a megkapott számokat rangsorolják két kattintással Excelben és megvan a világbajnok, pont mint a világ legjobb járványkezelése.

De a legszebb mégis ez a rész: 

Érdekes módon nem Bhután az egyetlen szegény, fejletlen ország, amely remek eredményeket ért el a Covid–19 elleni küzdelemben, megszégyenítve olyan dúsgazdag országokat, mint például az Egyesült Államok. Vietnámban ez idáig 35-en haltak meg, Ruandában 226-an, Szenegálban 700-an. Az Egyesült Államokban, amelynek az egészségügyi rendszere az egyik legfejlettebb a világon, majdnem félmillióan. Pedig csak három és félszer annyian laknak ott, mint Vietnámban. 

Erre reagálni is nehéz. Ruanda bár az egyik legfejlettebb egészségüggyel rendelkező afrikai ország (köszönhetően annak, hogy kicsi, és a törzsi alapú viszályok nem markánsak), de Ruanda az elmúlt években a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságból érkező ebola járványra készült. Vietnám kommunista ország, pont olyan jó ott is minden, mint Észak-Koreában; Szenegálban (csak úgy, mint a fejletlen világ zömén) az elvégzett tesztek 14%-a pozitív [6], a WHO ajánlás szerint addig kell tesztelni amíg a pozitívak száma 2%-ra nem csökken, akkor végzenek elég tesztet.

Miután több szemszögből is összehasonlítottuk az almát, a bolognai spagettit, meg egy marék molylepkét, az Index cikk üzenete világossá vált: ha csak egy darab PCR-tesztelő hely van, az orvosokat szabadságra küldjük, és a politikusok az irodában alszanak, legyőzzük a járványt.

És ha már feljött a társadalmi szolidaritás és a járványkezelés, arra gondoltam, rápillantok egy stratégiára, ami tavaly nagyon ígéretesnek tűnt, talán még Bhután példájánál is hatékonyabb. Van egy ország, ahol a társadalmi szolidaritás még Bhutánnál is masabb szintre lépett: Türkmenisztán. A szolidáris társadalom úgy döntött, hogy a diktatúrát választja, és a diktátor kijelentette, hogy márpedig náluk nincs koronavírus, és láss csodát, a WHO statisztikáiban, amelyek szerint Bhutánban 1 áldozat volt, ugyanazon kimutatás szerint Türkmenisztánban 0 halálos áldozat volt [4], noha 6 milliós ország! Ne féljünk hát levonni az Index statisztikusai által a szavak között is kezünkbe adott helyes következtetést… :D

UI: Említésre méltó még Tuvalu, Palau, Tonga járványkezelési stratégiája, akik úgy győzték le a COVID-19-et, hogy országukat Csendes-óceáni szigetekre koncenctrálták.

 

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Bhutan
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Hungary
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
[4] https://covid19.who.int/
[5] https://www.who.int/news/item/24-07-2019-who-applauds-rwanda-s-ebola-preparedness-efforts
[6] https://ourworldindata.org/coronavirus-testing

A bejegyzés trackback címe:

https://talanerdekes.blog.hu/api/trackback/id/tr4616428646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása